Тема

КСБ откри паметник на Кольо Фичето пред сградата си

Едва ли има по-подходящо място за монумента на българския строителен гений, заяви председателят на УС на Камарата инж. Илиян Терзиев

Емил Христов

Ренета Николова

На 30 ноември пред централния офис на Камарата на строителите в България (КСБ) бе открит паметник на най-големия български строител, архитект и скулптор на XIX век Никола Фичев – Уста Кольо Фичето.

Изграждането на паметника е по инициатива на Националния клуб на строителите ветерани и на неговия председател инж. Виктор Шарков. Решението за осъществяването на благородното начинание е взето на Общото събрание на Камарата през 2021 г.  Паметникът е реализиран изцяло с дарения на членове на КСБ.

Моделът е на Петко Арнаудов, изработен е от младия талантлив каменоделец Иван Симеонов и неговия баща Иво Симеонов.

Официални гости на събитието бяха председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание Николай Нанков и членове на парламентарната комисия, Йорданка Фандъкова, кмет на София в периода 2009-2023г., зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов и др.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Виктор Шарков, председател на УС на Националния клуб на строителите ветерани (НКСВ), и акад. Ячко Иванов, член на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС и член на УС на НКСВ, направиха изказвания, а откриването уважиха и членове на ръководните органи на КСБ и на областните структури на браншовата организация.

„Гордея се и за мен като председател на КСБ е огромна чест възможността да участвам в откриването на този паметник. Мисля, че едва ли има по-подходящо място за него от това пред сградата на браншовата организация на строителите, на нас, неговите последователи, за които той е стожер, пример, еталон, към който можем да се стремим“, заяви инж. Илиян Терзиев.

В началото на събитието акад. Ячко Иванов разказа за големия и заслужил българин, съградил забележителни паметници на недвижимото културно наследство, в т.ч. ювелирни мостове, прекрасни черкви, уникални сгради, чешми и фабрика за коприна. „Роденият през 1880 г. Никола Иванов Фичев рано остава сирак – на 3 г. без баща, а ненавършил и 10 г., учи знаят при тревненските дюлгери. На 17 г. се обучава в строителната школа в град Корча как се дяла камък, след това при брациговските майстори овладява особеностите при строителството на църкви, камбанарии и мостове. В резултат на тази негова любознателност и целенасоченост той на 23-годишна възраст е калфа, а на 36 г. заслужено е приет в редиците на майсторите в дюлгерския еснаф“, сподели акад. Иванов и изтъкна, че благодарение на гения си и несравнима работоспособност

Кольо Фичето създава голям брой строителни шедьоври.

„Владеейки съвременните методи на строителство и въоръжен с необикновено дарование, той заслужено получава званието Уста (от арабски - майстор, учител, професор). Днес ние го помним и славим като български възрожденски строител и архитект, нерядко се среща и признанието му като скулптор“, подчерта акад. Ячко Иванов.

Той добави, че Кольо Фичето вижда в строителството и друга страна –  морала, на който то възпитава. „Той е прозрял истината, че строителството учи човека на любов към красивото, че то му внушава идеята за дълг и необходимостта от труд като нравствена сила и изисква непрекъснато учене и усъвършенстване. С последното прозрение Фичето изпреварва с почти два века днешната парадигма за учене през целия живот“, заяви акад. Иванов.

„Ние днес си спомняме с възторг и дълбоко преклонение името му. Тачим паметта на един гениален строител, пример за работоспособност и съзидание, на човек с голямо и чисто българско сърце. Той е пример за родолюбие и патриотизъм  – негови са думите „Прежде человек да съм, родил съм се болгарин“, изтъкна акад. Ячко Иванов. Той обърна внимание и колко силно звучат неговите послания, които важат и днес като: „Стройте за векове, не само за пари, но за слава и чест на майстора”. „Откривайки паметника, ние отправяме послание към утрешните граждани на България да пазят и да тачат паметта за Кольо Фичето. Да пазят като зениците на очите си неговите  градежи за бъдните поколения“, завърши акад. Ячко Иванов.

Инж. Илиян Терзиев заяви, че застава с огромно вълнение пред монумента на най-големия български строител на 19-и век Кольо Фичето. „Строителният гений на България е изградил едни от най-големите шедьоври на българската възрожденска архитектура, които повече от 200 г. след създаването им будят възхищение и преклонение пред професионализма и виртуозността на изпълнението им. Възхита и преклонение пред огромния му професионализъм, морал, скромност и огромно сърце“, посочи председателят на УС на КСБ.

Инж. Терзиев заяви,

че браншът продължава делото на Уста Кольо Фичето.

„С гордост можем да се наричаме достойни строители“, подчерта той. Председателят на УС на КСБ сподели и че Уста Кольо Фичето всъщност е първият строител в България, който е работил на инженеринг. Сам е проектирал и изпълнявал обектите си.

В своето приветствие зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов каза, че откриването на паметника пред КСБ е наистина тържествен момент за всички строители. „Кольо Фичето е гениален възрожденец. От работата му можем да направим няколко извода. Той показва колко е важно строителството за една нация и култура, а именно, че остава за поколенията“, каза Найденов. Той добави, че Кольо Фичето е доказал, че българските строители могат да работят качествено и в срок.

„Адмирации и искрени поздравления за този благороден и родолюбив жест – да се издигне монумент на една от най-ярките фигури на нашето Възраждане. Личност, въплътила в себе си изконните идеали на българина – труд, професионализъм, мъдрост, делото му е непреходно за поколенията и вековете“, заяви на церемонията Николай Нанков. Председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление също изтъкна, че мястото на паметника е именно пред КСБ.

„Това е сградата, която символизира силата на българските строители днес, които са горди наследници на Кольо Фичето“, посочи Нанков. Той се обърна към строителите с думите „че трябва да имат самочувствието на едни от

стожерите на икономическия растеж на България

и да продължат да следват делото на Кольо Фичето“. „Бъдете сигурни, че в лицето на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС имате сигурен и доверен партньор във всички законодателни и нормативни инициативи, които касаят просперитета на бранша и на страната ни“, подчерта Нанков и пожела на българските строители да продължават да се доказват с делата си и да строят качествено и в интерес на българските граждани. Вдигнете главите си гордо – да е високо билото Ви, майстори!“, завърши той.

След него думата взе председателят на УС на НКСВ инж. Виктор Шарков, който изказа благодарност към дарителите, като подчерта, че без помощта им не би било възможно да бъде изграден паметникът на Кольо Фичето.

Инж. Шарков благодари също за съдействието на дългогодишния кмет на София Йорданка Фандъкова,   арх. Иван Несторов, изп. директор на КСБ, както и на Георги Георгиев, арх. Георги Станишев, инж. Георги Цветков, инж. Любка Денева, арх. Бойка Къдрева, Мирослава Боршош, Ангел Иванов, проф. Вили Лилков, д-р Антон Койчев.

Председателят на УС на НКСВ специално благодари и на колектива на вестник „Строител“, който по думите му е бил глашатай на благородната идея.

„Изказвам благодарност и на колегите Наталия Новкова и Емил Гигов за всеотдайната им работа“, добави инж. Шарков.


В. „Строител” публикува дарителите по реда на даренията, по предоставена информация от НКСВ:

 1. инж. Благой Козарев
 2. „Вейл Конструкции“ ЕООД – Любомир Пейновски
 3. „Хидрострой“ АД – инж. Живко Недев
 4. „Джи Пи Груп“ АД – Стефан Тотев
 5. „Интерхолд“ ЕООД – Десислав Герданов
 6. „Геострой“ АД – д-р инж. Владимир Вутов
 7. инж. Розета Маринова
 8. инж. Цанка Атанасова
 9. „Универсалстрой Инженеринг – Емил Младенов“ ЕТ
 10. Акад. Ячко Иванов
 11. „Красстрой“ ООД
 12. доц. д-р инж. Чавдар Дончев
 13. инж. Валентин Зарев
 14. „Пи Ес Ес Строителство“ АД – инж. Николай Чомаковски
 15. инж. Саркис Гарабедян
 16. „Хидрострой“ ООД Перник – инж. Таня Каменова
 17. „Прометей ДД“ ООД – инж. Пламен Пергелов
 18. „Билдинг Би1“ ЕООД – инж. Светослав Борисов
 19. „Инджов 19“ ЕООД – инж. Красимир Инджов
 20. „Инженеринг БГ“ ЕООД – Иван Боев
 21. ЕТ „Проектстрой“ – Петър Петров
 22. Богомил Петков
 23. доц. д-р инж. Георги Линков
 24. „Ай Ви Сейлингс“ ООД – Валентин Димов
 25. „Никмар Кънстракшън“ ЕООД – Николай Влахов
 26. инж. Илко Тодоров
 27. инж. Йордан Николов
 28. „Главболгарстрой Холдинг“ АД
 29. „Диана Комерс 1“ ЕООД - инж. Живко Ангелов
 30. инж. Георги Емилов
 31. доц. д-р инж. Георги Годинячки
 32. „Калистратов Груп“ АД
 33. „Термал Инженеринг“ ООД – инж. Тодор Андонов
 34. инж. Любка Денева
 35. „Вален Груп“ ДЗЗД – Иван Ненков