Тема

15 години вестник „Строител” е Гласът на българския строител

Първата година

В стартиращия брой на в. „Строител“ дейността на КСБ е водеща – екипът не само представя политиките на Камарата и работата на ръководството, но и дава заявка, че ще бъде близо до Областните представителства на организацията и ще показва какво се случва в цялата страна. Първото интервю е с председателя на УС на КСБ инж. Симеон Пешов. Специални гости на страниците на вестника са ген. директор на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) Улрих Петцолд и българският юрист и политик проф. д-р Огнян Герджиков. В бр. 1 е и поздравителният адрес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по случай старта на официалното издание на КСБ.

Успешното начало на в. „Строител“ мотивира екипа и той не пропуска нито едно важно строително събитие в страната. В обектива на медията са всички първи копки и откриващи се обекти. Сред тях са стартирането на изграждането на зала „Арена Армеец“ в столицата (сега „Арена София“) и на Линия 2 на метрото. Медията е първа и при откриването на метроотсечката от Линия 1 – от Националния стадион „Васил Левски“ до жк „Младост 1“, както и при прерязването на лентата на новия дом на ГД „Досъдебно производство“ – най-модерната полицейска сграда в Европа за времето си. „Строител“ отразява и знаковото приемане на машината за прокопаването на тунела на метрото през Централна жп гара, а по-късно и старта на работата на „къртицата“.

Медията представя и важни моменти от политическия и обществения живот в страната, като избирането на първия кабинет „Борисов“ и полагането на клетва на депутатите от 41-вото Народно събрание, както и клетвата на Йорданка Фандъкова, която полага като кмет на Столичната община.

Екипът на вестника следи и всички важни обществени поръчки в сектор „Строителство“, информира кои са избраните изпълнители и затваря цикъла, проследявайки реализацията на проектите. Специално внимание се отделя и на празника по повод Деня на строителя, и на това как Областните представителства отбелязват Димитровден. Читателите на „Строител“ научават и за благотворителните инициативи на КСБ като тази за реконструкцията на музея „Кольо Фичето“ в Дряново, която Камарата реализира чрез дарения от страна на фирми членове на КСБ.

През първата си година в. „Строител“ придобива собствена визия, показва ангажираност и професионализъм при отразяване проблемите на българските строители и се заявява като фактор на сложния медиен пазар. Усилената работа за развитието на в. „Строител“ му носи няколко награди, сред които са тази на ОП на КСБ – София, „За добра съвместна дейност“ и отличието на ОП на КСБ – Смолян. Изданието се утвърждава и като търсен медиен партньор на редица събития.

Втората година

Втората година е достойно продължение на първите 12 месеца. В самото й начало главният редактор Ренета Николова посочи, че е настъпил моментът, в който вестникът трябва да заеме своето подобаващо място и в интернет пространството. Колективът се обединява единодушно около идеята и си поставя за цел да изгради динамичен сайт, който да следи всекидневно случващото се в бранша, да е по-бърз от печатното издание и да поднася новината на момента. Това става факт осем седмици по-късно, когато стартира официалният портал на „Строител“ www.vestnikstroitel.bg.

Успоредно в печатното издание се оформят нови теми и рубрики като „Европроекти“, която е инспирирана след интервю с Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. Така със съдействието на екипа на Томислав Дончев в. „Строител“ започва да представя бъдещи проекти, разказва за осъществени такива и показва добрите практики и ползите от програмите на ЕС. Едновременно с това медията продължава да отразява дейността на КСБ и всички важни събития. Читателите имат възможността да преминат през калейдоскоп от първи копки, прерязани ленти, открити обществени поръчки, отворени ценови оферти и избрани изпълнители, както и подписвания на договори за строителство, законодателни промени и т.н. През втората година в. „Строител“ е навсякъде, като за това помагат експертите от Областните представителства на КСБ, които след кратко обучение в редакцията влизат в активната си роля на кореспонденти.

Усилията на екипа не остават незабелязани. Вестникът получава международна награда за отразяването на развитието на бизнес отношенията между строителния бранш на Йордания и България. Почетният консул на кралството у нас д-р Хасан Бармауи засвидетелства признанието на йорданското правителство, връчвайки почетната грамота на екипа. Фотокадър на медията е и сред победителите на „Снимките на годината – България 2010“.

През 2010 г. изданието инициира и кампания съвместно с община Велико Търново за набиране на средства за ремонта и реставрацията на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в старопрестолния град.

Третата година

През третата година в. „Строител“ не спира да търси предизвикателства и започва да се изявява и като организатор на събития. Медията събира заедно ръководители и експерти от изпълнителната и законодателната власт, представители на общините и бизнеса, за да търсят решения на проблеми в сектора на Първия дискусионен форум „Строителството през 2012 г. – перспективи и предизвикателства“. Събитието на КСБ и в. „Строител“ преминава при голям интерес и дава заявка да стане традиционно. По инициатива на изданието тържеството на Камарата по повод Деня на строителя се превръща в изискан бал. Доволна от изключително успешното провеждане на първия Бал, КСБ поверява организацията на ежегодния празник на вестника и занапред. В. „Строител“ продължава да обогатява портфолиото си и с реализацията на научно-практическата конференция „Състояние и предизвикателства при изграждането на ПСОВ в България“, която е организирана в партньорство с КСБ и БАВ. На екипа на „Строител“ е възложено и провеждането на кръгла маса „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие“. „Строител“ е съорганизатор и медиен партньор на форума на тема „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване“. Вестникът е полезен на КСБ и при домакинството на Камарата на годишния конгрес на FIEC. Изданието работи по популяризирането и отразяването на грандиозното събитие, като специално за конгреса на FIEC изработва и отпечатва специален плакат, който е високо оценен от ген. директор на организацията Улрих Петцолд.

През периода вестникът на българския строител придобива още по-голяма известност, залагайки на рекламни билбордове, поставени на стратегически места в София - Националния стадион „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Васил Левски“ и др.

Най-големият подарък за редакцията през третата година е новият нюзрум, в който екипът се нанася след откриването на сградата на КСБ на ул. „Михаил Тенев“ 6 в София. Лентата на новата сграда на Камарата прерязват министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и председателят на УС на КСБ инж. Светослав Глосов.

През този период в. „Строител“ печели в сериозна конкуренция най-престижното годишно юридическо отличие за медии с материалите си в рубриката „На прицел“. Изданието на КСБ получава наградата на Съюза на юристите и на Висшия съдебен съвет за публикация в централния печат на правна тематика и за точно и обективно отразяване на дейността на съдебната система. Друг знаков приз взима филмът на главния редактор Ренета Николова, която е и председател на Клуб „Журналисти срещу корупцията“. Лентата „ОЛАФ – с лице към европейските граждани“, реализирана с финансовата подкрепа на програма „Херкулес II“, е удостоена с авторитетната награда на журито на Международния кино фестивал в Москва.

Четвъртата година

Най-знаковата инициатива през следващите 12 месеца е издаването на албума „5 години Камара на строителите в България“. Съвсем различна по съдържание, но също заслужаваща внимание, е и книгата на доц. д-р Румен Лазаров, преподавател в Академията на МВР, „Огнестрелни оръжия със снижено ниво на звука и следи от използването им“, с което изданието на КСБ утвърждава капацитета и възможностите си за издателска дейност извън вестника.

Организацията на събития също продължава да е важно направление за медията. Преминалият в края на 2011 г. при голям успех форум в Правец на тема „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване“, организиран от КСБ и вестник „Строител“ в партньорство с МРРБ, МОСВ, областните управители на район Югозападен и Регионалното сдружение на общините „Център“, прераства в поредица от семинари. През 2012 г. „Строител“ се справя блестящо с цялостната организация на още 5 мероприятия в страната, посветени на усвояването на европейските фондове в шестте региона на планиране. „Строител“ организира и поредна кръгла маса, възложена от ОП на КСБ – София, на тема „Модернизация на обществените поръчки“, в която участват министър Томислав Дончев и представители на МРРБ. Изданието успешно се справя и с втората национална среща дискусия „Строителството през 2013 година – перспективи и предизвикателства“, както и с научно-практическата конференция „Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на ПСОВ“.

В. „Строител“ създава фото- и видеоматериали от всички проведени събития, които са качени на интернет страницата на изданието. Така медията не само демонстрира възможностите си в сферата на видеозаснемането, постпродукцията и тиражирането, но и оставя богат архив за работата на КСБ, който е източник на ценна информация. Редакцията подготвя и документален филм за реконструкцията на паметника на Цар Освободител, реализирана от КСБ – топ тема през годината за вестника. Друга ключова тема, която в. „Строител“ проследява по това време, е работата на местните строители по ремонтите на най-засегнатите обекти в Перник от земетресението на 22 май 2012 г. с магнитуд 5,6–5,7 по Рихтер.

През периода вестникът става официален медиен партньор на конкурса на ОП на КСБ – Варна, „Златен отвес“ – 2012 г. „Строител“ получава и различни признания. Сред тях е наградата на МРРБ. След традиционната пресконференция по повод Деня на строителя министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчва на в. „Строител“ грамота за цялостно, коректно и обективно отразяване на дейността на МРРБ през 2012 г.

Петата година

„Строител“ заедно с КСБ организира запомняща се трета национална среща дискусия под надслов „Строителството през 2014 г. – перспективи и предизвикателства“. Неин специален гост е Антонио Таяни, вицепрезидент на Европейската комисия с ресор индустрия и предприемачество. Не по-малко достойна за уважение е и работата на екипа по третата кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“ на КСБ, и по традиционната годишна научно-практическа конференция „Предизвикателствата при изграждането и експлоатацията на ПСОВ“, която провежда за пореден път в партньорство с КСБ и БАВ. За оказаното съдействие при организирането на семинар дискусия в Хисаря на Камарата и Областните представителства на КСБ в София и Бургас в. „Строител“ получава благодарствено писмо от ОП София.

Медията се грижи не само за успешното провеждане на събитията на КСБ, но и за добрата осведоменост относно сигурността на членовете на Камарата. Вестникът публикува информация за зачестили сигнали от цялата страна за измама, при която се използва името на КСБ.

През петата година се раждат и две нови рубрики – „Региони в растеж“ и „НКСВ“. В. „Строител“ продължава да води и хрониката на дейността на КСБ. Редакцията отделя необходимото внимание на международните участия и проекти на КСБ. Във фокуса на медията е и взаимодействието на председателя на УС на КСБ инж. Светослав Глосов с посланика на Кралство Мароко в България Н.Пр. Латифа Ахарбаш. Изданието проследява годишния редовен конгрес на FIEC, проведен в Амстердам. Не пропуска и Осмия конгрес на Световната федерация на търговско-промишлените палати в Доха, където КСБ представя рекламна брошура, изработена от в. „Строител“, която включва снимки на строителни обекти, заснети от медията.

И през петата си година в. „Строител“ получава престижни отличия, сред които наградата на Националното сдружение на общините в Република България в категория „Печатни медии“ за рубриката „Общини“. „Строител“ е признат като най-добрата печатна медия в бранша и от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Изданието получава отличие в категория „Тесен специалист“.

Шестата година

Най-големият успех на медията през периода е първата фотоизложба за Деня на строителя – „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“, която в. „Строител“ подготвя съвместно с КСБ и Столичната община (СО). Експозицията, разположена на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК, откриват кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на УС на КСБ инж. Светослав Глосов. В следващите години името на експозицията се променя на „Виж София – заедно строим за хората“. В партньорство със СО изданието на КСБ създава и специална рубрика „София строи“, в която представя мащабните проекти в града.

Не по-малко успешни са и останалите събития, които КСБ и в. „Строител“ организират между 3 април 2014 г. и 3 април 2015 г. – националната конференция „Предизвикателствата при изпълнението на обекти по ОП „Околна среда 2007–2013“ и по Програмата за развитие на селските райони“, дискусионният форум „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства“, кръглата маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“. На изключително високо ниво е оценено и провеждането на традиционния Бал по повод Деня на строителя. Международната научна конференция „Магистрала „Струма“, участък Кресненско дефиле – условия и варианти на преминаване“ също е сред значимите мероприятия на КСБ и в. „Строител“.

Темата за изграждането на лот 3.2 на АМ „Струма“ е приоритетна за медията и журналистите съвместно с Камарата реализират редица инициативи през периода. В. „Строител“ пръв съобщава, че КСБ заедно с ББА „Пътна безопасност“, ББК „Пътища“, Сдружението на пътните инженери и консултанти и Университета по архитектура, строителство и геодезия организират кръгла маса, на която да се обсъдят алтернативи на проекта за строителството на тунел „Крупник – Кресна“ с дължина 15 км. Екип на вестника присъства и на дейностите по време на провеждане на международната експертиза за инженерно-геоложките условия в района на Кресна, направена от световно признатите специалисти проф. Рикардо Оливейра и проф. Пол Маринос. Те идват в България по покана на КСБ. В. „Строител“ информира бранша за всяка стъпка от анализа и за заключенията от него.

В шестата година „Вестник Строител“ ЕАД е приет за член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по време на редовното заседание на УС на организацията.

Периодът не минава и без отличия. Медията взима поредната си голяма и обществено значима награда от ББА „Пътна безопасност“ за отразяване на проблемите при пътната безопасност. В. „Строител“ получава признание и от Националната асоциация на медиаторите и Съюза на юристите в България за приноса му за утвърждаване на медиацията. Прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова приема от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин специалната награда на Националния конкурс „Най-добър ръководител за 2014 г.“, организиран от Асоциация „Сенатор“.

Седмата година

Една от важните крачки, които екипът предприема през седмата си година, за да изпревари останалите медии на пазара и да работи съгласно най-добрите европейски практики както при отпечатването на вестника, така и по отношение на управлението на събитията, които организира съвместно с КСБ и други партньори, е да придобие два сертификата за високо качество. „Вестник Строител“ ЕАД е първата компания от България, която кандидатства за получаването на стандарта ISO 20121:2012 , а и първата от Източна Европа. Дружеството посреща Алберто Сартори – експерт по корпоративна социална отговорност от „Бюро Веритас“, Италия. След сериозен одит, детайлни проверки и наблюдение на работата на екипа „Вестник Строител“ ЕАД е сертифициран.

Сертификатът за устойчиво управление на събития ISO 20121:2012 от „Бюро Веритас“ е връчен официално на председателя на СД на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Пламен Пергелов, прокуриста и гл. редактор Ренета Николова и председателя на УС на КСБ инж. Светослав Глосов по време на традиционния Бал на строителя на 26 октомври 2015 г. Преди това изданието вече е защитило и сертификат за качество – ISO9001:2008. Той е за предпечат, печат, издаване и разпространение на вестник, периодични и непериодични издания, производство на видеоклипове и филми, организиране на събития, PR и реклама, изработване на информационни и рекламни материали за печатни и електронни издания и телевизии.

През този период в. „Строител“ е първи и в доста други направления. Еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу дава първо интервю за българска печатна медия именно на в. „Строител“. То е публикувано в броя, който се разпространява по време на конференцията „Кохезионна политика 2014–2020 – предизвикателства и перспективи“, която КСБ и в. „Строител“ организират заедно с Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие на ЕП. Специален гост на форума е Витория Алиата ди Вилафранка, директор на ГД „Регионална и урбанистична политика“ на ЕК. За събитието в България пристига и Маргарете Хофман, директор на Дирекция „Политика“ към ОЛАФ. Конференцията на високо ниво преминава при голям интерес. Тя е едно от многото успешно проведени от в. „Строител“ по възлагане на Камарата мероприятия през годината, с което медията показва, че уменията й да организира събития стават все по-добри и полученият ISO 20121:2012 е напълно заслужен.

Друга важна стъпка във времето 3 април 2015 г. – 3 април 2016 г. за „Вестник Строител“ ЕАД е, че взима и патент на 3 марки. След решение на Патентното ведомство на Република България медията става официален притежател на марките „Вестник Строител“, „Строител“ и „stroitel.news“.


Инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ и председател на УС на Фондация „Български строител“: Чрез в. „Строител” успяхме да запишем и съхраним историята на строителството в последните 15 години
Удовлетворен и щастлив съм, че създадохме вестника, който до голяма степен допринесе за утвърждаването на Камарата

Инж. Глосов, толкова много обща история имате с в. „Строител“ от самото му създаване до сега. Как оценявате развитието на изданието през годините? Чувствате ли се удовлетворен от постигнатото?

Така е, всъщност историята ни с вестника започва още от периода, когато беше само една идея, която се зароди в ОП София на старата БСК. Удовлетворен и щастлив съм, че нещо, което искахме да създадем - собствен вестник на Камарата, успяхме да го реализираме и да го съхраним въпреки различните настроения и мнения през годините. Спомням си как инж. Симеон Пешов, тогава председател на Камарата и след това почетен председател, го показа за първи път на УС в Кюстендил. И някакси 15 години неусетно минаха. 15 години вестникът съществува, работи, развива се и се надявам да го има още дълго време.

Два мандата бяхте председател на УС на КСБ, период, в който и Камарата, и вестникът се утвърдиха и завоюваха авторитет. През много предизвикателства преминахме заедно. Какво бихте оценили като най-голямо съвместно постижение?

Най-важното според мен е, че успяхме да утвърдим КСБ като силна браншова организация, незаобиколим фактор в икономическия и обществения живот, с която се съобразяват различни правителства, институции и организации, и вестникът има значим принос за това.

Второто най-важно нещо е, че чрез вестника успяхме да съхраним строителната история на България в последните 15 години. От 3 април 2009 г. всичко значимо и важно, което се е случвало в сферата на строителството в България, е събрано и запазено на страниците на нашия вестник. След 20, 30 или 50 години, когато някой реши да види как се е развивал строителният сектор в страната, какви закони са се приемали, какви обекти са се строили и откривали, кои са били хората в КСБ и в ОП по места, но и в законодателната и изпълнителната власт, които са играли роля за развитието на бранша, тази информация е събрана на страниците на „Строител“. Вестникът е не само Гласът на българския строител, но и паметта на строителния бранш. Хубаво е, че не робува на политици, независим е, браншови. Има го навсякъде - освен във всички фирми, вписани в регистъра, в институциите, в общините. Всеки може да се запознае с дейността на Камарата. За мен в. „Строител“ е добър пример за орган на браншова организация и между другото много колеги от други организации ни завиждат за него.

Как виждате вестника в перспектива?

Има мнения за това, че книжните издания ще отпаднат. Но това не е вярно, дори напротив - на Запад книжните издания се връщат. Защото в едно книжно издание ти даваш политиката в съответния сектор, обзор на всичко най-важно за определен период, в нашия случай една седмица, какво е най-важното, което се е случило. Докато в електронното - отвориш го, погледнеш, затвориш и го забравиш. Минало е през лаптопа или телефона ти и е изчезнало. Друго нещо е, когато вестникът ти е на бюрото или на масата. Ние сме поколението, което предпочитаме да го пипнем, да го прочетем на хартия, ето виждате последният брой е на масата в офиса. Аз мисля, че изданието трябва да си остане на хартия и винаги да има такъв вестник. Факт е, че времената се менят, говорим за изкуствен интелект, който крие много неизвестности и опасности. Необходимо е да се развива и електронната форма, и всички други варианти като социални мрежи, но паралелно с основното издание като допълващи към хартиения вариант.

Какво ще пожелаете на екипа и читателите?

Преди 15 години направихме вестника на Камарата, важно е да го съхраним.

Пожелавам да сме заедно и на 30-ата годишнина на в. „Строител“!


Инж. Розета Маринова, член на КПЕ на КСБ и на УС на Фондация „Български строител“:  Идеята за създаването на вестника дойде от прозорливи ентусиасти

Инж. Маринова, Вие сте на снимката от 2009 г., на която инж. Симеон Пешов показва пилотния брой на в. „Строител“ пред УС на КСБ в Кюстендил. Връщайки се 15 години назад, как се стигна до решението една млада организация като Камарата да има своя медия, свой вестник? И как оценявате днес ефекта във времето на това решение?

Връщайки се 15 г. назад, мога да кажа, че това беше време, изпълнено с много ентусиазъм и желание Камарата да се наложи като организация, която обединява бранша. Преди да бъде създаден вестникът, имаше един малък бюлетин, който излизаше от време на време и беше крайно недостатъчен, за да се информира браншът. Имаше и един вестник, който пишеше по строителни теми, но в никакъв случай не отразяваше нито интересите, нито проблемите на строителите. Идеята за създаването на в. „Строител“ дойде от ентусиасти и хора, които явно по това време са били прозорливи, можем да им го отчетем, защото безспорно влиянието на вестника в бранша, факторът вестник, ако мога така да се изразя, и помощта, която изданието оказа на Камарата, се доказаха във времето. След създаването на в. „Строител“ на практика се видяха ползите за Камарата от него. Това, което главният редактор и екипът, които работиха, успяха да постигнат, е, че направиха вестника търсен, четен, вестник, който отразява важните неща от живота на бранша и КСБ. И ако във времето Камарата успя да се наложи и да изгради авторитет и влияние, голяма роля за това има вестникът.

Какво ни дава в. „Строител“? Може много да се говори по този въпрос. Ще кажа някои неща, вероятно ще пропусна доста. Вестникът дава много. Браншовите организации винаги са играли сериозна роля, когато става въпрос за защита на интересите на членовете си. Това се потвърждава и е актуално и в днешно време. Притежаването на медия дава възможност на Камарата да изразява мнението, исканията и проблемите на строителите постоянно на страниците на вестника. Там може да бъде намерено всичко, което е необходимо за бранша. Аз ще спомена само някои неща - информация за предстоящи инвестиционни намерения в публичния сектор, информация за законодателни промени и тълкувания, за които преди това сме изразявали становища, мнения и сме давали предложения, информация за постижения в строителния сектор. Не мога да не отразя и това, че Комисията по професионална етика винаги си е партнирала с екипа на вестника много успешно – заедно проведохме две срещи на членовете на етичните комисии и председателите от Областните представителства в Троян и Луковит, на които се обсъдиха проблеми в нормативната уредба, многократно сме правили на страниците на вестника отчет на получените жалби и предприетите мерки. Вестникът е трибуна, която ние - членовете на КСБ и вписаните в ЦПРС, притежаваме, понякога я приемаме за даденост и не знам дали напълно можем да оценим с какъв труд, усилия и отдаденост на екипа се прави всяка седмица едно такова качествено професионално издание.

Каква е визията Ви за бъдещето на вестника? Имате ли препоръки към нас?

Според мен 15 г. е една млада възраст и тепърва екипът на в. „Строител“ има какво да твори. Имаше дискусия за хартиеното и електронното издание. Аз мисля, че отговорът на бранша беше много категоричен и съвпада с моето мнение, което изразих – аз лично подкрепям хартиения вестник. Строителният сектор не е сред високо дигитализираните и да очак­ваме, че електронният вариант на вестника ще бъде четен от всички, не е сериозно. В потока от информация важните послания, които Камарата иска да достигнат до фирмите и партньорите на бранша, просто ще потънат. Докато печатният вестник се получава и чете от всички - в офисите на обектите, в министерствата, общините, навсякъде.

По отношение на препоръките – нямам някакви специални препоръки към Вас. Мисля, че се справяте добре. Към колегите – бих препоръчала да сме по-критични към лошите практики, с които се сблъскваме. Да не ги обсъждаме само помежду си на съвети и заседания. Да използваме трибуната на нашия вестник и да им дадем гласност. Ние трябва да го направим.

Какво ще пожелаете на екипа и читателите?

На екипа и на главния редактор Ренета Николова пожелавам да сте все така неуморни пчелички, да творите все така упорито, с хъс и ентусиазъм нашия прекрасен вестник, а в личен план - да се радвате на здраве и много щастие.