Тема

15 години вестник „Строител“ е Гласът на българския строител – част 2

Осмата година

Осмата година на в. „Строител“ обхваща периода 3 април 2016 г. – 3 април 2017 г., в който вестникът продължава да следи дейността на Камарата на строителите в България (КСБ) и успоредно да отразява всяко значимо събитие в страната, организира редица мероприятия, подпомага различни инициативи, представя нови рубрики в печатното издание, среща читателите си с личности с място и значение в европейския и българския дневен ред, развива сайта си www.vestnikstroitel.bg, реализира медийни партньорства и се занимава с издателска дейност. Екипът се справя перфектно с всяка поставена задача, сред тях е и конференцията „Опростяване на Европейските структурни и инвестиционни фондове за повишаване на ефективността на инфраструктурните проекти“, която се провежда в Европейския парламент в Брюксел. Форумът е иницииран от Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие на ЕП. Камарата възлага на в. „Строител“, цялостната логистика на посещението на делегацията на КСБ в Брюксел, която включва близо 40 представители на браншовата организация, на институции и фирми. „Строител“ е на мястото на събитието и за да го отрази, и за да подпомогне популяризирането на работата на Камарата и на нейните членове. Вестникът подготвя и разпространява по време на форума специално издание с приложение „КСБ в Брюксел“ на български и английски език.

Темата за фондовете на ЕС е ключова и по време на втората международна конференция „Предизвикателства на кохезионната политика на ЕС 2014-2020“ в София. Форумът се организира от КСБ и в. „Строител“ под патронажа на Искра Михайлова. Специален гост на събитието е Валтер Дефа, ген. директор на ГД „Регионална и урбанистична политика“ към ЕК, който дава специално интервю за в. „Строител“ преди събитието. Еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу изпраща видео обръщение към домакините и участниците в мероприятието. Тя също дава интервю за изданието на КСБ.

Камарата и в. „Строител“ посрещат високопоставен гост и по време на шестия дискусионен форум „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства“. За откриването му в България пристига президентът на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) Жан-Луи Маршан. Преди това той провежда работна среща с председателя на УС на КСБ инж. Светослав Глосов в централния офис на Камарата. Маршан посещава и редакцията на в. „Строител“. „Добре направен и много интересен“, такова е определението на президента на FIEC за вестника.

Особена гордост за редакцията по това време е успешното реализиране на пълния цикъл по издаването на сборника „Пътищата на България“, който обобщава всичко, направено в сферата за 40 г. Идеята за отпечатването на книгата е на КСБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), а неин автор е инж. Ясен Ишев.

През осмата си година в. „Строител“ сключва два много значими меморандума за сътрудничество. Единият е с Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), а вторият – с ВСУ „Любен Каравелов“. На церемонията по подписването на официалния документ с ВСУ медията е удостоена с почетен плакет на Висшето строително училище.

В. „Строител“ отразява и важни благотворителни инициативи на КСБ. Сред тях е подкрепата, която Камарата оказва във възстановяването на пострадалото при взрив с. Хитрино – екипът следи всеки акт на помощ от страна на браншовата организация и информира непрекъснато читателите си и обществеността. Вестникът съобщава, че Камарата открива дарителска сметка за набиране на средства за преодоляване на щетите в селото и я публикува на страниците си. По инициатива на Камарата фирми членове на организацията поемат благородния ангажимент да изградят безвъзмездно 10 къщи за най-тежко пострадалите семейства. Репортери от изданието присъстват на работните срещи на ръководството на Камарата с кмета на община Хитрино Нуридин Исмаил, на които се обсъждат графиците за строителството.

Друго начинание, за което в. „Строител“ разказва, е, че КСБ и Столичната община осигуряват финансиране за основен ремонт и реконструкция на покрива на ДГ 81 „Лилия“.

Деветата година

През периода вестникът не само изпълнява подписаните меморандуми за сътрудничество с УАСГ и ВСУ „Любен Каравелов“, но и сключва такъв с Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“. Така се ражда рубриката „Пътна безопасност“, която е изключително навременна на фона на тревожната статистика за ПТП в страната. В. „Строител“ допринася за превенция по проблема, като изработва и информационен филм за АПИ, който разяснява на шофьорите и пътниците какво трябва да предприемат за безопасността си в случай на пътен инцидент в тунел. В 3-минутния видеоматериал са представени и ремонтираните тунели „Витиня“ и „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, които са с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене.

Друго значимо дело на медията е издаването на брошурата „10 добри причини да изберем строителната професия“ на ОП на КСБ – Смолян, популяризираща бранша сред учениците и кандидат-студентите. За положения труд и качественото изпълнение екипът получава специална благодарност от председателя на Областното представителство Владимир Кехайов.

Отговорна задача за редакцията за времето 3 април 2017 – 3 април 2018 г. е и подготовката на алманаха „10 години КСБ“, който представя историята и успехите на Камарата за изминалия период, създаването и развитието на ЦПРС, на всичките структури на организацията, дейността със стратегическите международни партньори, традиционните събития, организираните благотворителни инициативи и, разбира се, официалното й издание – в. „Строител“. Книгата е подарък за бранша по време на Бала по повод Деня на строителя, който през 2017 г. е посветен на 10-годишния юбилей на КСБ.

Екипът се изявява като чудесен организатор и на останалите ежегодни мероприятия, които реализира съвместно с КСБ. Доказателство за това е Третата международна конференция „Предизвикателства пред кохезионната политика 2014-2020. Гъвкав Европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“. Тя отново става факт благодарение на партньорството между КСБ и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП. Специални гости на форума са Юрки Катайнен, зам.-председател на ЕК с ресор „Работни места, растеж, развитие и конкурентоспособност“, и Вазил Худак, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). В него участват още Кйетил Тонинг, избран за президент на FIEC, встъпващ в длъжност от 2018 г., и Франк Лий, ръководител на отдел „Консултации по финансови инструменти“ в ЕИБ. Малко преди събитието Юрки Катайнен дава интервю за изданието.

Запомнящ момент за в. „Строител“ през деветата година е и обмяната на опит със списанието Byggeindustrien („Строителна индустрия“). Изданието е на Норвежката асоциация на контракторите и е водещо в строителния сектор в държавата. Между двете браншови медии са обсъдени възможни бъдещи съвместни инициативи в рамките на официално посещение на делегация на КСБ в Осло, Норвегия, по покана на Кйетил Тонинг.

Вестник „Строител“ взима и поредно отличие. По случай 95 г. от модерното университетско транспортно образование у нас ВТУ „Тодор Каблешков“ награждава изданието на КСБ за дългогодишното ползотворно сътрудничество и високо журналистическо майсторство. В. „Строител“ е единствената печатна медия, която получава плакет и юбилейна грамота от ВТУ „Тодор Каблешков“.

Десетата година

В този период браншът е подложен на недоброжелателни атаки, уронващи авторитета на българския строител. Усилията на КСБ се съсредоточават за защитата на интересите и доброто име на сектора и срещу опитите той да бъде използван за политически цели, а вестник „Строител“ подпомага процеса. Екип на изданието следи неотлъчно ръководството на КСБ в поредици от срещи с ПГ на парламентарно представените политически сили и ги отразява, информира подробно за всяко становище и предприето действие от КСБ, популяризира кампанията „Аз съм строител“, публикува и разпространява сред медиите декларациите и позициите на Камарата. Но атаките към бранша не спират и това води до решението на Общото събрание на организацията да започне подписка в подкрепа на българските строители на територията на цялата страна, както и да бъде проведена мирна демонстрация със строителна техника. Решенията са обявени публично на пресконференция, която се провежда в централата на Камарата, а организацията й е възложена на в. „Строител“.

Екипът на изданието проследява внасянето в НС на подписката, която събира близо 60 хил. подписа в подкрепа на бранша, както и срещата на представителите на ръководството на КСБ с председателя на парламента Цвета Караянчева. Веднага след това е внесено и писмо относно подписката и исканията на Камарата в Министерския съвет и Президентството, заедно с което се провеждат срещи на високо ниво – с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Всички тези действия на Камарата не само са отразени подробно във в. „Строител“, но медията подготвя и специален видеорепортаж от събитията. Екипът на вестника е и на мирния протест заедно със строителите и отразява на живо всички проведени действия.

В края на 2018 г. изданието изработва специален филм от официалната церемония по връчването на ключовете на 10-те къщи, изпълнени и дарени от фирми членове на КСБ на пострадалите семейства в с. Хитрино.

На 3 април 2019 г. в. „Строител“ отбелязва 10-годишния юбилей на медията с коктейл в „София хотел Балкан“ заедно с ръководството на КСБ, председатели на ОП, рекламодатели, представители на централната и местната власт, на работодателски и браншови организации, на синдикати, партньори и приятели, колеги и личности, с които изданието е работило през годините. По време на събитието домакините инж. Пламен Пергелов, председател на СД на „Вестник Строител“ ЕАД, инж. Любомир Качамаков, член на СД, председател на ОП на КСБ – София, и вицепрезидент на FIEC, и прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова връчват почетни грамоти и плакети на партньорите на изданието. Всеки гост на тържеството получава подарък – специално подготвения за рождения ден алманах „10 години вестник „Строител“, който проследява историята – създаването и развитието на медията, успешно организираните през годините форуми, отразените събития, наградите, творческата дейност и т.н.

Сред другите творчески изяви на в. „Строител“ във времето между 3 април 2018 – 3 април 2019 г. е изработеният от екипа албум „5 години НКСВ“.

Отличията, които получава, са специалният приз „Скритото добро“ на Столичната община в категория „Медии“ и голямата награда на Националното сдружение на общините в Република България – „Медиен глас на общините“.

Единадесетата година

В периода 3 април 2019 – 3 април 2020 г. следват нови постижения за в. „Строител“ – главният редактор на в. „Строител“ е избран за вицепрезидент на учредения в Унгария Европейски медиен алианс за сътрудничество в строителния сектор. Това става по време на конференцията Building connections в Кечкемет, в която участие взимат представители на медии от Унгария, България, Северна Македония, Румъния, Словакия, Австрия и Украйна. Целта на инициаторите от magyarepitok.hu и Regon Group е създаването на европейска мрежа от връзки, чрез която да се оползотворяват възможностите за сътрудничество между медии, отразяващи строителния отрасъл.

Изданието изненадва читателите си с първата по рода си съвместна продукция с БНР. В. „Строител“ заедно с Радио София и Радио Бургас представя развитието на морския град в предаване, което е излъчено на живо от парк „Арена ОЗК“. В него участват инж. Илиян Терзиев, инж. Николай Николов – зам.-председател на УС на КСБ, инж. Чанка Коралска – зам.-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие в община Бургас, Ренета Николова и граждани от Бургас. В импровизираното студио по телефона се включва и кметът на града Димитър Николов. Събитието е отразено с голям материал в печатното издание и в сайта на в. „Строител“.

Сътрудничеството с националното радио продължава със съвместна рубрика „Код Строител“. Пилотното издание на КСБ, в. „Строител“ и Радио София – БНР, стартира през седмицата, в която браншът отбелязва Деня на строителя. Приема се с интерес от аудиторията и започва да се излъчва два пъти месечно. Времетраенето му в радиоефира е 30 минути, като всеки разговор се отразява във в. „Строител“.

Следващата инициатива на вестника, която подема заедно с ОП на КСБ, е провеждането на изнесени открити приемни в областните градове. Първата е в ОП на КСБ – Смолян, и преминава изключително успешно. На събитията строителите поставят проблемите, с които се сблъскват, и обобщават темите, по които очакват Камарата да работи. Представят и постиженията си, разказват и как си сътрудничат с местните власти. След края на изнесената приемна екипът получава ценна награда. Областното представителство в Смолян отбелязва Димитровден с тържество, на което удостоява изданието на Камарата с грамота „Гласът на родопските строители“ за цялостна медийна и издателска дейност и за обективна журналистика. Следват открити приемни в Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово и Видин.

През този период в. „Строител“ е отличен от Българската строителна футболна лига с плакет за „7 години подкрепа и безкомпромисен професионализъм“.

Голям успех за вестник „Строител“ е и напълно обновеният сайт. Заедно с изявени специалисти в сферата изданието създава една от най-модерните интернет страници в България. Дизайнът е различен, но в същото време не затруднява потребителите по никакъв начин. Освен това са разработени и две приложения за мобилни устройства. Едното е съвместимо с продуктите, работещи с Android, а другото – с тези на Apple, подобрена е връзката на сайта с Facebook.

Дванадесетата година

Годината започва в сложна ситуация – обявена е пандемия от COVID-19, след което и извънредно положение в страната. В. „Строител“ прави поредица от интервюта с председатели на Областните представителства на КСБ за това как работят в условията на здравна криза и ограничителни мерки, с какви проблеми се сблъскват, как комуникират с ръководството на Камарата и получават ли необходимата подкрепа в тежката ситуация. Екипът прави и серия от репортажи от строителни площадки в София, като разговаря със строителите на място. Медията информира и какво предприема ЕС за справянето с кризата от COVID-19, както и за мерките, които взимат различните държави по света.

Вестник „Строител“ първи от всички медии поставя на дневен ред темата за драстичния скок на цените на строителните материали и суровините.

Трудните условия не спират екипа да проведе кръгла маса на тема „Инвестиции за устойчив растеж – стратегия и развитие на Индустриална зона Варна“, която организирана заедно с Областното представителство на КСБ в морската столица, община Варна и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Форумът преминава при голям интерес и при спазване на всички нормативни изисквания за социална дистанция и въведените противоепидемични мерки в страната.

През дванадесетата си година в. „Строител” стартира нова съвместна рубрика с НСОРБ - „Общини: Кметовете говорят“, с която се надгражда съществуващата „Общини“. „Кметовете говорят“ е изключително успешна и носи поредно отличие на изданието на КСБ. На официална церемония по повод Деня на българската община вестник „Строител” получава от НСОРБ наградата „Глас на общините“ в категория „Медии“.

„Строител“ продължава да разширява партньорствата си и сключва Меморандум за сътрудничество с Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Документът е парафиран от председателя на КЗД доц. д-р Ана Джумалиева и главния редактор и прокурист на вестник „Строител“ Ренета Николова. След съответното проучване КЗД връчва на в. „Строител“ престижния сертификат „Работодател без дискриминация“.

Значим момент от периода 3 април 2020 – 3 април 2021 г. е възникването на идеята в. „Строител“ да издаде книга, която да събере знакови интервюта, направени в рамките на 10 години, с личности, имащи важна роля в европейския и българския политически и обществен дневен ред, а също и в развитието на КСБ и строителния бранш. Работата по изданието започва през ноември и екипът планира книгата да бъде официално представена през 2021 г., на отбелязването на 12-годишнината на в. „Строител”.

Тринадесетата година

Книгата „Строител. Интервюта“ става факт през 2021 г. Тя е представена официално на специално събитие, на което медията празнува 12 г. от създаването си заедно с ръководството на КСБ, председатели на ОП, рекламодатели, представители на централната и местната власт, на работодателски и браншови организации, на синдикати, колеги. Много от гостите са личности, чиито интервюта са включени в изданието. Всеки присъстващ получава като подарък екземпляр от „Строител. Интервюта“.

Следващото успешно организирано събитие е деветата открита приемна на в. „Строител“, която провежда съвместно с Областното представителство на КСБ в Ямбол. Събитието включва не само дискусия за проблемите на строителния бранш – част от него преминава в сградата на община Ямбол с представяне на инвестиционната програма и предстоящите проекти на местната власт. ОП на КСБ – Русе, е домакин на 10-ата открита приемна на в. „Строител“. В събитието се включва кметът на Русе Пенчо Милков, който заедно с екипа си презентира капиталовата програма на общината. Следващата приемна е в ОП на КСБ - Велико Търново, която отново преминава в две части – в офиса на Областното представителство на КСБ и в общината.

В периода 3 април 2021 – 3 април 2022 г. в. „Строител” организира както приемни, така и други събития на високо ниво, каквато е съвместната конференция с КСБ – „Строителството като индустрия на бъдещето – иновации и дигитализация“. На форума еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел прави ключово изказване. В него участие вземат евродепутатите Искра Михайлова и Андрей Новаков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и на иновациите Даниел Лорер, представители на институциите, на Столичната община, на ръководството на КСБ, на фирми членове на Камарата, на научната общност, на работодателски, браншови и синдикални организации и др.

Вестник „Строител“ реализира и успешно медийно партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на Годишната среща на местните власти в кк „Албена”. В импровизирано студио екип на изданието, ръководен от главния редактор Ренета Николова, прави интервюта с някои от най-активните в дискусиите кметове и с други участници в срещата. Екипът изработва видеорепортаж за сайта на изданието и за YouTube канала си. Форумът е широко отразен и на страниците на печатното издание.

В края на годината „Строител“ провежда първия конкурс за кореспондентите си от всички Областни представителства на КСБ. Идеята на инициативата е да се поощрят усилията на сътрудниците на изданието в местните структури на КСБ, които спомагат за това браншът да бъде информиран за случващото се в сектора в различните части на страната. В. „Строител“ отличава и председателя на ОП на КСБ – Габрово, инж. Мария Башева с грамота за областен председател с най-много авторски публикации.

Четиринадесетата година

Периодът започва ударно с организацията на няколко събития. През април 2022 г. се провеждат 12-ата открита приемна на в. „Строител“ в ОП на КСБ – Стара Загора, в която се включва кметът на Стара Загора Живко Тодоров, и международният форум „Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост“, на който изданието на КСБ е съорганизатор с в. „Стандарт“. Европейски партньор на събитието е евродепутатът Искра Михайлова, която е и зам.-председател на Групата „Обнови Европа” в ЕП. В откриването на конференцията се включва председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. През май същата година в. „Строител“ е съорганизатор и медиен партньор на ежегодната работна среща между община Варна и ОП на КСБ – Варна, на която традиционно местната власт представя предстоящите проекти и се обсъждат проблемите пред строителните фирми. Друго значимо мероприятие, по което в. „Строител” съвместно с КСБ и ОП София работи през годината, е кръглата маса „Реформа на обществените поръчки“. Специален гост на събитието е зам.-министърът на финансите Андрей Цеков, който прави ключово изказване.

На 2 юни 2022 г. КСБ и в. „Строител” заедно с евродепутата Искра Михайлова, зам.-председател на Групата „Обнови Европа“, организират конференция на високо ниво в Европейския парламент в Брюксел. Темата е „Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България“. Българската делегация е водена от инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ. Сред гостите на конференцията са Щефан Мозер, ръководител на отдел в ГД „Енергетика“ на Европейската комисия, и Филип Крамптън, президент на FIEC, ген. директор на FIEC Доменико Кампогранде, евродепутатите Цветелина Пенкова и Атидже Алиева-Вели.

Същия месец в. „Строител“ организира и 13-ата си открита приемна, на която домакин е ОП на КСБ – Кюстендил. Инициативата на изданието на КСБ е уважена от кмета на Кюстендил Петър Паунов. 14-ата приемна е в ОП на КСБ – Перник, в събитието се включва кметът на общината Станислав Владимиров. При изключителен интерес преминава и организираната от ОП на КСБ – Смолян, и в. „Строител” среща-дискусия на тема „Бъдещето на строителния сектор в Родопите“ в община Златоград.

През 2023 г. медията стартира кампания по отразяването на 15-ата годишнина от създаването на КСБ. В печатното издание е направена и специална рубрика „15 години КСБ“, която включва не само интересни материали от развитието на Камарата през годините, но и интервюта с личности, допринесли за създаването и издигането на авторитета на браншовата организация. На в. „Строител“ е възложено да работи и по издаването на фотоалбум „15 години строим европейска България“ и алманах „15 години КСБ“. В него екипът събира над 170 фотографии на значими обекти от София и страната, изпълнени от фирми членове на КСБ. Колективът на вестника се справя блестящо и с всички поставени задачи от Камарата – организира Деветата фотоизложба „Виж София – 15 години заедно строим за хората“, която е посветена на 15-ата годишнина на Камарата и на 15 г. от влизането на България в ЕС, и традиционния Бал по повод Деня на строителя.

В. „Строител“ се заема с отразяването и на друга значима годишнина. Изданието на КСБ е избрано от „Метрополитен“ ЕАД за официален медиен партньор на проявите по случай навършването на 25 г. от въвеждането в експлоатация на първия участък от метрото. Във вестника стартира специална рубрика „25 години столично метро“, в която се публикуват както материали от събитията от „Метрополитен“ ЕАД, така и интервюта с хора, свързани с развитието на подземната железница.

Едно от всички организирани събития през периода 3 април 2021 – 3 април 2022 г. е много специално за в. „Строител“ – двудневен обучителен семинар за неговите кореспонденти от Областните представителства на КСБ в „СПА Хотел Персенк“ в Девин. Темата на форума е „Ролята на съвременния кореспондент – възможности и предизвикателства“. Основни лектори са доц. Георги Лозанов, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“, и Драгомир Симеонов, журналист, радио и тв водещ. Специален гост е кметът на Девин Здравко Иванов. Семинарът завършва с връчването на наградите от втория годишен конкурс на кореспондентите на в. „Строител“.

В края на четиринадесетата си година екипът продължава да се изявява като организатор. В Силистра се провежда открита изнесена приемна заедно с Областното представителство на КСБ в града. Това е 15-ото мероприятие от старта на инициативата. Съвместно с Камарата медията провежда и форум в София на тема „Предизвикателства и възможности в сферата на строителството – ролята на иновациите, новите технологии и уменията“. В него се включват председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, кметът на СО Йорданка Фандъкова и инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ и председател на Съвета на настоятелите на Фондация „Български строител“. Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел прави ключово изказване.

Петнадесетата година

През петнадесетата си година в. „Строител“ продължава да организира много събития. Април 2023 г. в. „Строител“ е съорганизатор на работна среща във Велико Търново между КСБ, местната структура на браншовата организация и кмета на община Велико Търново и председател на УС на НСОРБ инж. Даниел Панов, в която участват и кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов и на Стражица Йордан Цонев. В рамките на посещението на ръководството на КСБ във Велико Търново се провежда и регионална среща с председатели на Областните представителства на КСБ, на която в. „Строител“ е съорганизатор и медиен партньор.

Месец май в. „Строител“ отново е съорганизатор – на работна среща на ОП на КСБ – Смолян, с кметове на родопски общини, посветена на предизвикателства пред сектор „Строителство“ и местната власт. Изданието работи и по организацията на среща между КСБ и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, на която двете организации преподписват меморандума си за сътрудничество. Официалното събитие се провежда на територията на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД.

През юли ОП на КСБ – София, поверява организацията на семинар за своите членове на в. „Строител“. Събитието в Банско преминава при голям успех и на изданието са възложени за следващите мероприятия на ОП София. Юли 2023 г. приключва за в. „Строител“ с организацията на регионална среща на КСБ с представители на ОП на Камарата в Перник, в която участва кметът на общината Станислав Владимиров.

Периодът ще бъде запомнен и с работно посещение на екип на в. „Строител“ в столицата на Австрия по покана на международния офис на община Виена. В рамките на визитата главният редактор и прокурист на изданието Ренета Николова и отговорният редактор Емил Христов провеждат срещи с представители на отделите „Районно планиране и зониране“, „Жилищни субсидии“ и „Стратегически проекти и международни отношения“ в местната власт, и посещават кв. „Зонвендфиртел“, който е изграден на територията на бивша промишлена зона.

Октомври 2023 г. е знаков за изданието. Вестник „Строител“ работи по десето юбилейно издание на фотоизложбата „Виж София – заедно строим за хората“, която традиционно организира съвместно с КСБ и със съдействието на СО. На откриването председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев връчва специални юбилейни плакети на фирмите, дългогодишни партньори на експозицията. За доброто партньорство, съдействието за реализиране на фотоизложбата и приноса за развитието на София инж. Терзиев връчва юбилеен плакет на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

На в. „Строител“ е поверена и организацията на Бала по повод Деня на строителя и празника на ОП на КСБ – София, за Димитровден. През ноември изданието на КСБ организира и семинар на ОП София, който събира членовете на организацията в Правец.

От Пловдив през декември 2023 г. стартират срещите на Областните представителства на КСБ с избраните кметове за мандат 2023-2027 г. В. „Строител“, е инициатор и медиен партньор на инициативата. В рамките на 2023 г. се провеждат срещи от поредицата в Самоков и Враца, а в началото на 2024 г. такива има в София и Габрово.

В края на януари т.г. вестник „Строител“ и Build Europe – организацията, представляваща в Европейския съюз националните федерации на предприемачите и строителите на жилища, стартират съвместна рубрика. Тя представя развитието на жилищния сектор в България и Европа, както и актуални за строителния бранш теми. Рубриката започва със специално интервю с изп. секретар на Build Europe Федерико Лазари.

През годината медията получава поредно признание за своята дейност. ОП на КСБ – Смолян, удостоява в. „Строител“ с награда за обективна журналистика и висок професионализъм в отразяването на събитията, процесите и тенденциите в строителния бранш.

На 3 април 2024 г. в. „Строител“ ще отбележи своята 15-годишнина. Работата по инициативите за празника, сред които е заснемане на филм, празнична вечер и др., започна. Една от тях е и специалната рубрика „15 години в. „Строител“.


Инж. Иван Бойков, изп. директор на КСБ от 2007 до 2018 г., член на СД на „Вестник Строител“ ЕАД от 2011 до 2018 г.: Вестникът е един много успешен проект

Ренета Николова

 

Инж. Бойков, много се радвам да се видим. През април ще отбележим 15 години от създаването на вестник „Строител“. 10 от тях сме работили заедно. Ще Ви върна към самото начало. Как се стигна до идеята за вестник на Камарата?

Благодаря за поканата. Връщам се с много добро чувство назад, защото спокойно мога да кажа, че след Камарата вестникът е вторият сериозен проект, който се случи в този период. Фактът, че работи вече 15 години, и то на такова ниво, доказва, че е успешен и че взетото решение преди 15 години е било правилно. Но до него не се стигна бързо. Преди това имаше близо 2 години дискусии. Приемането на Закона за Камарата на строителите (ЗКС) предвиди наличие на печатен орган на новата организация, който да осигури информираност на членовете, публичност и прозрачност на дейността й. За обема и амбициите, които Камарата си постави, съществуващият бюлетин от 2 страници не беше достатъчен. Така се роди идеята, че Камарата трябва да има свое издание - вестник. Един от радетелите й бе Вили Терзиев. С едно решение на ИБ в стария офис на КСБ, който беше в сградата на Университета по строителство, архитектура и геодезия, и след това на УС решението бе взето. И трябваше да се намери и човек, който да го направи. Така се спряхме на теб - известен журналист от БНТ с голям опит, журналист на Европа за 2007 година и с обществена позиция - председател на „Клуб - журналисти срещу корупцията“. И вестникът тръгна с летящ старт първоначално с малък екип. От издание, което отразяваше събитията в бранша, вестникът стана структура, фирма, която създаваше събития, която организираше форуми и конференции, която оформяше идеите на Камарата в образ, който да достига до всички строители и със силно въздействие върху институциите и другите органи в сраната. Нека не забравяме, че интервюта във вестника даваха всички - министри, политици, не мога да ги изброя. Като член на Съвета на директорит (СД) на дружеството близо 10 години наблюдавах във времето как се развиваше вестникът, как се събираха хора, как се създаваха инициативи, които станаха общонационални.

Когато се създаде, Камарата не беше позната, освен на нас, строителите. Спомням си, че направихме национално проучване със сериозна фирма и резултатът бе, че само 5-6 процента от анкетираните знаеха какво е Камарата. Благодарение на сериозната дейност на Камарата, но и на активната медийна подкрепа и популяризация от в. „Строител“, вече няма някой, който да не знае какво е Камарата на строителите в България, как се развива и че е сред най-авторитетните професионални организации в страната. И не само в страната. Мога да кажа и за международната дейност на КСБ и на вестника. Малко хора знаят, че Камарата в началото на века е била сред основателите на Европейската федерация на строителната индустрия FIEC. После по различни причини членството е било прекъснато. Ние успяхме да го възстановим, имахме 2 пъти вицепрезидент на организацията. През 2011 г. конгресът на европейската федерация се проведе в България на много високо ниво, имахме срещи с министър-председателя, участие на министри. Организацията и отразяването на това огромно събитие беше поверена на КСБ и в. „Строител“. Така че многостранна е дейността на вестника. Не помня в периода, в който бях в ръководството на Камарата, някое мероприятие да не е организирано и отразено от вестника.

Ние така си му казваме вестника, приятелски, гальовно, но всъщност това е една много сериозна фирма, която организира чуваемостта на Камарата и дава възможност на хората да разберат какво се случва в един от ключовите икономически сектори, какъвто е строителството.

За мен вестникът е един много успешен проект. Говоря в сегашно време, но и в бъдеще ще е така. Изданието не е спряло да се развива и сигурен съм, ще продължи да е така.

Какво ще пожелаете на екипа и на читателите? Имате ли препоръки към нас?

Ще пожелая да не спирате добрите начинания като срещите на ОП на Камарата с кметовете. Провеждали сме такива, виждам, че и сега Камарата и вестникът продължават тази инициатива. Вестникът трябва да е база на всички тези срещи. Да дава платформа за идеи и диалог. Бих препоръчал да отворите и един форум за дискусия за бъдещото развитие на бранша и на Камарата - какво искаме да се случи в бранша и как Камарата може да помогне това да се случи. Поздравявам екипа, че успешно и професионално успява да съчетае традиционната печатна медия с новите канали на комуникация - сайт, социални мрежи и особено за Вайбър групата, на която съм член.

На екипа и на всички читатели и колеги ще пожелая здраве, по-спокойна среда за работа, успешни проекти и удовлетворение от постиженията!