Новини

ГЕРБ-СДС ще ускори изграждането на АМ „Хемус“, АМ „Струма“, пътните отсечки между Видин – Ботевград, Русе – Велико Търново и ще предложат нов модел на пътно поддържане

"Строително-информационното моделиране дава възможност строителните книжа и документация позволява строителните книжа и документация да бъдат на един клик разстояние, а тяхното разглеждане и одобряване да става изцяло онлайн. По този начин ще можем да спестяваме време, освен това ще имаме пълна проследимост и прозрачност на строителната документация, но не на последно място това е един механизъм за превенция на административната корупция", сподели Деница Николова при представяне на Управленската програма на ГЕРБ-СДС.

"Втората тема, която ми се искаше да споделя е свързана с една среща, на която представители на Европейската комисия, при разговор за бъдещето на европейските средства и фондове в България коментираха, че асфалта не се яде. Те очакваха, че всички европейски средства трябва да бъдат насочени изцяло към икономика и инвестиционни дейности. Времето обаче показа друго, че без инфраструктура, без хора с умения и знания няма особен смисъл от дигитализация, модернизация, инвестиции и иновации", допълни тя.

"След три години спиране на инвестиционния процес в България наша амбиция е да го рестартираме. Ще ускорим всички проекти, които са финансирани с държавни и европейски средства. Ще насочим усилия към стратегическите ни обекти – доизграждането на АМ „Хемус“, на АМ „Струма“ между Крупник и Кресна. Ще доизградим северозападното скоростно шосе Видин – Ботевград, Русе – Велико Търново", посочи Николова.

"Безспорно за трасетата Север – Юг са важни тунелите, така че ние ще доизградим и тунелите под Шипка и Петрохан. Заложили сме нашата амбиция да имаме нов модел за пътно поддържане, така че в рамките на всяка година да можем да рехабилитираме над 2000 км. републикански пътища. Това е важно за безопасността", подчерта тя.