Тема

Къща красавица губи обаянието си във Видин

Една от знаковите къщи на Видин отново буни духовете - къщата на богатия евреин Челеби Пизанти. Намира се в центъра на града на най-оживената улица „Търговска”. С нея поколения видинчани са свързани емоционално, а и цялата й история е твърде драматична. Като на човек, който не може да се защити.
На къщата все още стои паметен знак с образа на модерна млада жена. Това е дъщерята на собственика й – Нора. Била е една от личните дами на Видин през първата половина на миналия век. Учила е право във Виена. През 1935 г. се връща във Видин, за да роди първото си дете. Умира при раждането и родителите, съкрушени от загубата на единственото си дете, даряват къщата си на видинчани. В дарението на общината, което още се пази в нейните архиви, е записано, че Челеби Пизанти дарява къщата за родилен дом. Условието му е той да носи името на починалата му дъщеря Нора.
В акта за дарението е записано, че къщата е от твърд материал, покрита с цигли. Има 9 стаи, хол, салон, тераса и две тавански помещения. Има и малък двор от 200 кв. м. Пазарната й стойност е била 200 000 тогавашни лева.
Фабрикантът Челеби Пизанти не е строил тази къща. Хубавата сграда на тогавашната улица „Болярска” в европейски стил строи през първите години на миналия век Соломон Белиозев. От него през 1922 г. я купуват Челеби и Вентура Пизанти.
След даряването къщата става родилен дом, собственост на общината. Няколко поколения видинчани са родени в тази къща, с което мнозина се гордеят. Когато къщата става тясна за нуждите на родилен дом на разрастващия се град, тя е превърната в детска консултация. Стотици бебета и малки деца преминават през стаите, за да бъдат прегледани от лекари. После става стоматологична поликлиника.
Така до 1990 г., когато сградата е предоставена от тогавашния кмет Тошо Йорданов на политическа сила за централа. Тя е удобна, защото от тротоара направо се влиза в салон на първия етаж. От балкона на втория етаж се веят партийни знамена.
През 2001 г. първият етаж става ресторант. Това е едно от предпочитаните заведения заради мястото си в центъра. Кръстено е „Вивалди”. Политическата централа продължава да се помещава на втория етаж.
Нарушената дарителска воля още вълнува видинчани. Духовете повторно разбуни и започналият строеж върху цялата площ на двора – 200 кв. м. До старата къща ще се залепи модерна жилищна кооперация. Както личи от строежа, на първия етаж ще има заведение.
Новият градеж ще промени гледката към къщата, тя ще загуби чара си на красива стара госпожа, неподвластна на годините. А с това си отива нещо от атмосферата на стария Видин – пропита от европейски дух и заради архитектурния стил на старите сгради. Но кой да се застъпи за тях? Кой да ги спаси?