Тема

Държавата прави трети опит за приватизация на „Монтажи“ ЕАД

383 хил. кв. м терени и обекти със 137 хил. кв. м разгъната площ ще бъдат пуснати за продажба

  Една от най-големите държавни строителни компании предстои да бъде пусната за трети път за приватизация. В момента вече тече поредната оценка на „Монтажи” ЕАД, поръчана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Дружеството развива изключително активен бизнес през последните години, като плътно следва приливите и отливите в българската енергетика. Неслучайно през 2008 г. „Монтажи“ ЕАД спечели първо място в конкурса за най-добра фирма за 2007 г., организиран от областното представителство в София на Камарата на строителите в България. Освен с големите си обекти и клиенти „Монтажи” може да се похвали и със значителна собственост на централата и поделенията си в цялата страна. По последна актуална оценка дружеството притежава терени в размер на 383 хил. кв. м, върху които има застроени обекти с обща разгъната площ 137 хил. кв. м. Имотите са разпределени в поделенията на компанията в няколко града на страната, включително София, Варна и Бургас. Общо „Монтажи” АД разполага с 21 собствени бази, от които 3 са в София, а отделно има и 76 апартамента, но в информационните материали на приватизационната агенция досега не се посочваше къде се намират. Естествено значителна част от активите на дружеството е и специфичното оборудване. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че „Монтажи” ЕАД е първата държавна фирма в отрасъла, комплексно сертифицирана за качество и контрол върху цялата дейност. Отделно има сертификат и за качество за заваряване чрез стопяване на метални материали. Сега за трети път ще се направи опит за продажбата на дружеството, като от АПСК се надяват на успешна сделка. „Монтажи” няколко пъти бе пускано на централизирани публични търгове, но без успех. „Сега правим актуализация на оценката и се надяваме този път да го продадем успешно, защото дружеството има голям потенциал за развитие, особено ако тръгнат големите енергийни проекти”, коментира пред в. „Строител” изп. директор на АПСК Емил Караниколов. Приватизационната агенция би трябвало наистина да се постарае да доведе нещата до успешен край, твърдят финансови експерти, защото както при повечето други приватизации, точили се с години, така и при „Монтажи” постепенно се наблюдава влошаване на финансовите резултати, особено на фона на неотминаващата криза. При последните публикувани данни за 2010 г. приходите от продажби на „Монтажи” се свиват почти двойно - от 19,9 млн. лв. в края на 2009 г. до 10,1 млн. лв. година по-късно. Естествено и печалбата отчита спад, като намалението е от 534 хил. лв. през 2009 г. до 331 хил. лв. за 2010 г. Спадът в рамките само на една година е с 38%. Въпреки влошаването на резултатите повечето специалисти са на мнение, че цената няма да е много по-ниска от обявената на предишните търгове, ако въобще агенцията реши да я намали, защото намаляването й няма да повлияе съществено на интереса на потенциалните инвеститори.  

Илко Йоцев, енергиен експерт, пред в. „Строител”:

За такова предприятие трябва да се търси стратегически инвеститор

Поредният опит за приватизация на „Монтажи” ЕАД е обречен на неуспех, защото такава сделка не може да стане през фондовата борса. Там няма ликвидност и липсват стабилни парични потоци, а и за такъв род дружества трудно ще се намери финансов инвеститор. Според мен е много по-добре да се търси стратегически инвеститор за „Монтажи”, който да е голяма компания или от строителния бранш, или от енергетиката. Предварително да се изготви бизнес план за развитието на дружеството, да се продаде първоначално малък пакет от акции и след това да се приватизира изцяло, като купувач задължително да е стратегически инвеститор. През фондовата борса може да мине само сделката.  

Многофункционалната спортна зала е последният голям проект

„Монтажи” ЕАД де факто участва в 100% от всички големи енергийни проекти у нас и в 75% от изграждането на големите промишлени предприятия. Компанията е създадена през 1947 г. и работи основно по енергийни обекти, като последните й изпълнени поръчки са „Сандвик България” за ТЕЦ „Марица-изток 1”, сероочистки за ТЕЦ „Марица-изток 2”, строежа на метрото в София, завод за преработка на зърно в софийското с. Горна Малина. В двата ТЕЦ-а проектите са особено мащабни. Единият проект е за изграждане на системи за складиране и подаване на въглища и варовик в ТЕЦ „Марица-изток 1”. В обхвата на монтажните работи влиза изграждането на два насипвач-товарача с тегло 661 т всеки, сграда за грубо трошене, сграда за фино трошене, станция за разтоварване на вагони, трансферни кули и лентови конвейери. Вторият проект е за сероочистване на димни газове в ТЕЦ „Марица-изток 2“. Той включва изграждане на кабелни трасета, производство и монтаж на кабелни естакади, полагане и подвързване на кабели, външно и вътрешно осветление, изграждане на подстанции, монтаж на трансформатори, заземителна и мълниезащитна система, монтаж на контролно-измервателни прибори и техническа помощ при пуск. Безспорно най-значимо през последните години обаче е участието на „Монтажи” ЕАД в изграждането на многофункционалната спортна зала „Армеец”, където компанията прави монтажа на металните конструкции.  

Двe неуспешни продажби през фондовата борса

През последните години „Монтажи” ЕАД претърпя два неуспешни опита за раздържавяване. Два поредни екипа на АПСК заложиха на продажба през фондовата борса, където 100% от акциите бяха предложени на централизиран публичен търг. Интерес обаче нямаше. Първия път цената, поискана от държавата, бе 70 млн. лв., а втория бе намалена на 60 млн. лв. Резултатите бяха аналогични и компанията си остана държавна. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков лично покани испански фирми да участват в процедурата за раздържавяване на „Монтажи”. Това стана преди една година при откриването на Испано-българска индустриално-търговска камара в Мадрид, но министерските усилия също не помогнаха. Две са основните обяснения за липсата на инвеститорски интерес до момента към „Монтажи” - неяснотата около развитието на родния енергиен сектор и предварителната продажба на обособени части от компанията. „Дружеството преди една година е било с доста по-висока оценка. Въпреки това тя в момента е паднала. А причината да няма интерес към него е тази, че инвеститорите очакват да видят дали ще има развитие в енергийния сектор. Тоест, ако тръгнат някои от големите проекти, вероятно ще има и интерес към дружеството. Но предвид кризата всички изчакват и никой не хвърля средства току-така”, коментира Емил Караниколов в дните преди втория централизиран публичен търг. За съжаление сега ситуацията с нищо не се е променила. Държавата отхвърли големите проекти като АЕЦ „Белене” и „Бургас - Александруполис” и не даде яснота кога ще стартират останалите. Що се отнася до историята на приватизацията на „Монтажи”, част от поделенията на строителната фирма са били приватизирани чрез създаване на акционерни дружества и последващо увеличаване на капитала още в началото на 90-те години на миналия век. От предишния информационен меморандум, подготвен за приватизацията, става ясно, че такива например са „Старт инженеринг” и „Енемона”. Като друга особеност при приватизацията на „Монтажи” може да се посочи фактът, че капиталът на дружеството бе апортиран на 100% в Българската консолидационна компания. Това означава, че при една успешна сделка парите от приватизацията няма да отидат в Сребърния фонд, а в държавния бюджет под формата на дивиденти. Именно заради това продажбата на „Монтажи” в момента е от особена важност за правителството на ГЕРБ.