Тема

Да „викнем от билото на покрива” за здраве на строителите

Невероятно красив ритуал организираха от „Главболгарстрой” при освещаването на един от най-сложните етапи на строителството на многофункционалната спортна зала на Четвърти километър в София. Завършването на покривната конструкция, за която в. „Строител” неотдавна писа, е един от апотеозите при това уникално за българската строителна практика съоръжение. А старият български обичай „Викане от билото на покрива” беше изпълнен хем по стародавната традиция за даряване на строителите, хем с модерен и предизвикателен от техническа гледна точка ритуал

В слънчевия вторник на строежа беше празник, независимо че строителите си бяха и с работните облекла, и с каските. Строеж, охрана на труда - за „Главболгарстрой” това са си сериозни понятия и отговорности, независимо дали е делник, или празник. Впрочем наблюдателните столичани от самото начало забелязаха, че тук се работи на две или три смени. А празничните дни са само календарно понятие.
Но да се върнем отново на паркинга пред извисилата се огромна конструкция от стомана и стъкло... Стиковка до минутата се изискваше от организаторите на ритуала. От най-високата точка на новопостроената зала до здраво монтирания кръст майсторите се провикнаха: „Господ в тази зала живот и здраве да внесе”. И точно тогава знеполският митрополит Йоан започна тържествения водосвет.
Премиерът Бойко Борисов, министърът на младежта и спорта Свилен Нейков, на отбраната Аню Ангелов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и другите ръководители на спорта у нас, сред които и неотразимата шефка на олимпийския комитет Стефка Костадинова, бяха сред официалните гости.
Разбира се, на подобаващото място сред държавните люде беше и домакинът, или по-скоро виновникът това тържество да има блясъка на нещо, което за първи път става в България. Президентът на „Главболгарстрой” инж. Симеон Пешов най-често отговаряше на въпросите на премиера.
Голямата българска фирма е строителят на залата. Разработката за издигането и монтирането на сложната покривна конструкция е дело на нейните проектанти, инженери, конструктори и изпълнители.
Множеството затаи дъх, когато мощният кулокран с часовникарска точност издигна огромен венец и просто го постави върху кръста на покрива. Аплодисментите за кулокраниста наистина бяха заслужени.
„Викането от билото на покрива” продължи, като един от строителите от покрива на обекта изричаше имената на всички, които донесоха дарове за майсторите:  на кмета на района, „съседите" от Министерството на отбраната... Дар дарува и Министерството на спорта и други официални организации... „От днес всички могат да тренират в малката зала, така че - да ви е честита. Тя е с 25% по-голяма, отколкото зала „Универсиада" като спортна площ и това е поредната придобивка за града”, заяви Борисов пред многобройното журналистическо братство. „Тази зала съм възложил да я подготвят за типов проект. Ние ще предоставим проекта безвъзмездно на общините. Терен от общината - и такова прекрасно съоръжение можем да започнем да строим и в другите градове, където изобщо няма зали”, добави Борисов.
Официалните лица изгледаха и част от демонстрационния баскетболен мач между деца, който е първото официално събитие в новата тренировъчна зала. Тя е напълно завършена и може да се използва преди окончателното завършване на целия комплекс, което се очаква да е през юни 2011 година.
Договорът за строителството на спортната зала с „Главболгарстрой” беше за 130 млн. лева с ДДС, но сумата бе намалена на 108 млн. лева след лична договорка между премиера Бойко Борисов и президента на „Главболгарстрой” инж. Симеон Пешов.