Огнян Златев: Гражданите трябва да ценят възможността да избират тези, които ще защитават интересите им

Прочетена: 98

Ренета Николова 

 

Г-н Златев, за хората, които не са информирани за представителствата на ЕК в страните членки, можем ли да кажем какви са функциите и правомощията на тези звена?

Може би е редно да кажем, че ЕК присъства в почти всички страни на земното кълбо в различни формати. В страните членки това става с представителства. В йерархията и структурата на ЕК ние влизаме в пълномощията на генералната дирекция по комуникации и нашата основна дейност е да общуваме с гражданите на България и да предоставяме максимална информация, свързана с ЕС, включително и за ползите от членството. От друга страна, имаме и обратната функция, а именно да събираме въпроси, мнения, оплаквания и да ги отнасяме към съответните служби в Брюксел. Отделно от това подпомагаме посещенията на европейските комисари. През февруари тук ще бъде Гейгер Куин, която ще направи представяне на новата програма на ЕС „Хоризонт 2020”. До дни пък ни предстои посещение на главния научен съветник на председателя на ЕК, проф. Ан Глоувър, която ще има срещи с българските научни среди. Отделно от това по определени теми работим с български неправителствени организации, читалища, ученически организации, с които правим различни събития по формат и по теми, свързани отново с членството на България в ЕС. Обменяме и добри практики, разполагаме и с мрежа от 15 информационни центъра в цялата страна.

Основна тема в европейския дневен ред са предстоящите избори. Има твърде много нови неща, какво трябва да знаем?

Най-важното е, че вотът е въплъщение на едно от основните човешки права, а именно на това да избираш и да бъдеш избиран. Това право бих го поставил на една плоскост със свободното движение в рамките на съюза. Тоест гражданите трябва да оценят възможността да избират на всеки 5 години представители, които ще защитават интересите им.

А новите неща наистина са много. Информационната кампания започна от есента на миналата година и трябва да протече на няколко етапа. Тя се опитва да следва новите реалности и основната й част е съсредоточена към съвременни нетрадиционни форми на комуникация. Това са интернет и социалните мрежи. Неслучайно фокусът са младите хора и тези, които имат правото да гласуват за първи път. Ето защо е малко учудващо, когато кажем, че стойността на информационната кампания за всички страни членки е 16 млн. евро, което се равнява на около 4-5 евроцента на човек.

Специално за журналистите има страшно много материали, които могат да се ползват за информация и подготовка на конкретни теми. Трябва да се знае, че са преведени на официалните езици в ЕС, така че да достигат до всички потенциални гласоподаватели, без да има ощетени.

Ние ще избираме 17 членове за ЕП от България, т.е. с един по-малко от предходни години. Имаше спекулации, че това е, защото се намалява броят на членовете на една страна за сметка на друга, което не е вярно. Няма нито една страна, която да е получила увеличение на броя на представителите си. Просто по математическа формула е преценено, че трябва да се намалят представителите, за да може да се влезе в общия брой за ЕС, който не се увеличава след приемането на Хърватия. За сравнение ще кажа, че Германия губи три от местата си.

А какво е новото в самите регламенти по гласуване?

Ще се избира председател на ЕК, това всъщност е най-новото и неслучайно по-големите европейски партии вече официално представиха своите кандидати. Част от другите индикираха кога ще бъдат техните годишни форуми, на които ще ги представят. Може да се каже, че това е най-голямата новост, тъй като личността, която бъде избрана, и партията, която стои зад нея, ще определят накъде ще върви Европа оттук нататък. Затова единият от девизите на тази кампания е „Този път е по-различно”. С гласа си всеки един от нас ще се чувства въвлечен и в избора на новия председател на ЕК.

А как точно ще става новото избиране за председател на комисията?

През февруари и март всички големи политически семейства ще излъчат кандидатите, при положение че тяхната политическа група получи достатъчно места в Европейския парламент. След това ще има дебати между тези кандидати, което е новост. Ние не знаем колко ще бъдат те, защото не се знае колко представители на политически семейства ще влязат в новия парламент, ситуацията е доста динамична. Следва гласуване вътре в парламента. Резултатът, който се получи, трябва да бъде потвърден от Съвета на Европейския съюз. Това са лидерите на самите държави членки.

Каква беше идеята за промяна на механизма? За повече демократичност или…

Да, все пак това дава увереност на гласоподавателите, че от техния глас наистина нещо зависи и то може да се види като реален резултат на финала.

Има ли вече основни теми, които ще бъдат водещи в тази кампания?

Няма да е изненада, като кажем, че заради световната криза едната от темите ще бъде свързана именно с нарастването на продуктивността, създаването на нови работни места и растеж на икономиката. Това е много голяма и важна тема. Засилващата се младежка безработица започва да взима застрашителни размери, говори се все по-често за изгубено поколение. Това е също нещо, по което ще се води кампанията. Сред другите теми бих поставил и мястото, и ролята на ЕС като глобален играч. Имам предвид различните външнополитически събития, които се случват в световен мащаб, и мястото на Европа в тях. Нещо, с което трябва да се гордеем всички и за което не се говори много. Защото ЕС е най-големият донор на всякаква хуманитарна помощ при всички трагедии, които се случват по света. Една от причините да не сме усетили много силно въздействието от това, което се случва например в Сирия, е фактът, че Брюксел насочва огромни количества материална и финансова помощ там на място, за да може бежанският контингент да не тръгне към нас. В рамките на целия ЕС броят на бежанците от Сирия е около 51 000. Цифра, несъизмерима с 2-та милиона в страните около Сирия. Тоест като говорим, че има криза, трябва да погледнем по-голямата картина.

Как да накараме българина да гласува на европейски избори, при положение че не гласува на вътрешни?

Смятам, че тези избори ще са нещо по-различно, имайки предвид динамичната вътрешнополитическа обстановка. Нека не забравяме, че на предишните именно вътрешнополитическата тематика е доминирала общоевропейската. И докато в други страни темите, по които се води кампанията, са доста по-глобални, в по-младите членки, каквато сме и ние, за съжаление вътрешнополитическият елемент излиза на преден план. В момента има една доста силна гражданска енергия в обществото и очаквам, че тя ще даде своето отражение в изборите и ще има голям брой на гласоподаватели. Това е моята надежда и ние ще работим в тази посока.

Каква ще бъде европейската 2014-а? Освен година на избори, тя е и на старт на новия програмен период, който е от голямо значение за България?

За мен това ще бъде една динамична година, тъй като се случват страшно много неща. Новият състав на ЕП и новата ЕК ще зададат посоката. ЕС трябва да се справи с последствията от кризата. Първите позитивни сигнали се видяха в края на последното тримесечие на миналата година. Силно сме убедени, че тенденцията ще се засили, тоест ще се върнем отново към курс на стабилизация на икономиката. 2014 г. е началото на новия програмен период  и е много важна, особено за страните, които са нетни бенефициенти на средства, с които да помогнат на различни сектори в икономиката си. Имаме очаквания за приемане на нови директиви и правила, свързани с разширяването и укрепването на банковия съюз. Имаме и, разбира се, доста причини за притеснения от огнища на напрежение в различни точки по света, където отново ще се очаква ЕС да помага. Конфликтът в Близкия изток ще продължи, интересно е какво ще се случи и в Украйна. Започна активен диалог със Сърбия за присъединяването й. Тук аз очаквам активна роля от България като съсед, който може да даде съвет с практиката и опита си в преговорните процеси.

И нека завършим с позитивна нотка, че 2014 г. ще бъде доста по-добра и успешна за всички граждани.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.02.2014. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: